Στο πλαίσιο εκτέλεσης του σχεδίου δράσης που έχει καταρτίσει και προσαρμόσει στο επιχειρησιακό της σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 η Ο.ΣΥ. Α.Ε. βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ για τους χώρους εργασίας, προέκυψαν έξι θετικά κρούσματα σε τεχνικούς της Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σε ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος σε τεχνίτη των συνεργείων Αγ. Ι. Ρέντη και Π. Ράλλη, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. διενήργησε 135 μοριακά τεστ σε όλους τους τεχνίτες της βάρδιας του θετικού επιβεβαιωμένου κρούσματος, από όπου και προέκυψαν πέντε ακόμη θετικοί στον ιό.

Ακολουθώντας τόσο το εσωτερικό πρωτόκολλο της Εταιρείας όσο και τις οδηγίες που ορίζει στο πρωτόκολλο του Οκτωβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. προχώρησε σε απολύμανση των χώρων τόσο των συνεργείων όσο και του συνόλου των δύο Αμαξοστασίων την Κυριακή 7.3.2021 και τη Δευτέρα 8.3.2021 και πριν ακόμη λάβει
τα αποτελέσματα των υπολοίπων τεστ ενώ έθεσε σε προληπτική καραντίνα και όλους τους αρνητικούς εργαζόμενους της βάρδιας του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Επιπλέον, από τη διενέργεια των προληπτικών τεστ προέκυψαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα (εργαζόμενοι εντός Αμαξοστασίου) εκτός επαφής του αρχικού επιβεβαιωμένου, για τα οποία ακολουθούμε πιστά το εσωτερικό μας πρωτόκολλο για την ιχνηλάτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορωνοϊού, η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Α.Ε. έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης και έχει δημιουργήσει Ειδική Ομάδα Πρόληψης και Προστασίας. Έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες και έχει δημιουργήσει αυστηρό εσωτερικό πρωτόκολλο, αντίστοιχο με τα όσα ισχύουν σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της Ευρώπης, πέραν του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, τα οποία και τηρούνται απαρέγκλιτα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Διενεργούνται ειδικοί νεφελοψεκασμοί (η πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματική απολύμανση για μεγάλους χώρους) στο σύνολο του στόλου και όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Επιπλέον καθημερινές διεξοδικές απολυμάνσεις στο σύνολο του στόλου και όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Εταιρείας
  • Παρέχονται στους εργαζόμενους σε όλες τις βάρδιες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ατομικό υγειονομικό υλικό και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υλικό για χέρια και επιφάνειες και αντισηπτικά μαντηλάκια).
  • Στα οχήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία εργαζομένων και επιβατών, έχει τροποποιηθεί ο τρόπος και η διαδικασία κλιματισμού και έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλτρα αέρα στις κλιματιστικές μονάδες των οχημάτων.
  • Έχουν τοποθετηθεί ειδικό διαχωριστικό και ειδικές αλυσίδες, ώστε να απομονωθεί ο χώρος του οδηγού πλέον των δύο μέτρων από τους επιβάτες και δεν γίνεται επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων.
  • Στα οχήματα έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις και πινακίδες, ώστε οι επιβάτες να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ καθισμάτων.
  • Συνεχής ροή μηνυμάτων ενημέρωσης για την προστασία από τον COVID-19 στις οθόνες της τηλεματικής.
  • Εφαρμόζεται το μέτρο της τηλεργασίας, λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων και εφαρμόζονται τα μέτρα της χρήσης μάσκας στους χώρους εργασίας και της τήρησης των αποστάσεων.
  • Έχουν αυξηθεί στο μέγιστο δυνατό τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των επιβατών και ειδικά σε ώρες αιχμής.
  • Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 3.500 τεστ Covid-19 σε εργαζόμενους.

Σε ενίσχυση των ανωτέρω μέτρων πρόληψης και προστασίας, η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Α.Ε. καθιέρωσε μηνιαίο προληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) σε όλους τους εργαζόμενους, διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Με βασική προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων της αλλά και του επιβατικού κοινού, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. πραγματοποιεί το ανθρωπίνως δυνατό, εξαντλώντας τις δυνατότητες σε μέσα και προσωπικό.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Διοίκηση της Εταιρείας με σημαντικό πρόγραμμα επισκευών έχει αυξήσει τη διαθεσιμότητα του ενεργού στόλου στα 1.300 οχήματα.